نمای یک ساختمان، اعم از تجاری، اداری، مسکونی و صنعتی یا ویلایی، چند طبقه، برج و آسمان خراش، مانند ویترین یک فروشگاه، همیشه در معرض دید دیگران است. این نماها به طور مداوم در برابر انواع آلایندهها، گردوغبار، دود، سرب، چربی، بارندگی و… قرار دارند. از اینرو، شستشوی نما با کیفیت و کارآمدی بالا، یکی از دغدغههای صاحبان و ساکنان این ساختمانهاست. در این شرایط، نماشویی با واترجت صنعتی، از بهترین راهکارهای شستشوی نمای ساختمان است.
نماشویی با واترجت صنعتی
قاعدتا وجود یک نمای زشت، برای اهالی ساختمان، رهگذران عبوری و مراجعهکنندگان متعدد، بهویژه اماکن اداری، تجاری و صنعتی زیبنده نیست. در این شرایط، برای شستشوی نمای ساختمان، دیگر نصب داربست و استفاده از پرسنل نظافتی با آب و مواد شوینده به روش سنتی، هم از نظر اقتصادی و هم به دلیل مساحت بالا و ارتفاع زیاد ساختمانها توجیهپذیر نیست.
در بین دستگاههای نظافت صنعتی مکانیزه که برای شستشو استفاده میشوند، واترجت صنعتی یا کارواش صنعتی، کارآمدترین و مناسبترین تجهیزات است. برای تمیز کردن نما در سطوح صنعتی، استفاده از سایر دستگاههای نظافتی، کارایی واترجت را ندارند. واترجت صنعتی یا شوینده پرفشار، با ایجاد جریان آب فشار بالا، به سطوح و کف برخورد میکند و با شستشوی سطوح مختلف موجب از بین بردن آلودگیهای شدید میشود. اگرچه نماشویی ساختمان با واترجت صنعتی، کاربردهای زیادی دارد اما در دو حالت زیر بیشتر به کار میرود:
۱- وقتی آلودگی سطوح نمای ساختمان، سخت و شدید باشد.
۲- وقتی سطح نمای ساختمان، ناصاف و غیر صیقلی باشد.
مزایای استفاده از واترجت صنعتی در نماشویی ساختمان
استفاده از واترجت در نماشویی، به خاطر ویژگیها و کاربردهای این دستگاه، مزایای زیادی دارد. برخی از این مزیتها عبارتند از:
- شستشوی نمای ساختمان در کمترین زمان ممکن
- استفاده آسان برای شستشوی نما با مساحت و ارتفاع زیاد
- ایمنی بالای پرسنل نظافت با به صفر رساندن خطر آلایندههای هوا و عدم ایجاد گردوخاک برای نظافت شن و ماسه
- حذف آلایندگیهای سخت سطوح در نمای ساختمان مانند لولهها، سازهها، دیوارها، فلزات، خاک، بقایای مصالح و غیره.
- شستشوی قسمتهای مختلف و دشوارتر نمای ساختمان که نظافت آنها سخت است مانند درزها و جرمها
- شستشوی نمای انواع ساختمانها با سطوح مختلف فلزی، بتنی، آجری، سیمانی، شیشهای و مانند آن
- قابلیت تنظیم فشار آب متناسب با نوع نما
- آمادهسازی سطح نمای ساختمان برای رنگآمیزی
روشهای شستشوی نمای ساختمان با واترجت صنعتی
برای نماشویی ساختمانهای بلند و مرتفع با دستگاه واترجت صنعتی، میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
الف- استفاده از راپل یا طناب صنعتی برای شستشو از ارتفاع: در این روش، اپراتور، با حمل تفنگی واترجت در سقف سازه، شستشو را انجام میدهد. در این حالت، استفاده از واترجت فوق فشار قوی مناسب نیست.
ب- استفاده از بالابر برای حمل اپراتور: در این روش، اپراتور با تفنگی واترجت، شستشوی نما را انجام میدهد. در این حالت، استفاده از واترجت فوق فشار قوی نیز میسر است.
ج- استفاده از کلایمر برای ارتفاعات زیاد: در این روش، اپراتور با متصل شدن به دستهای که طول آن زیاد میشود (لانس واترجت)، نماشویی ساختمان را از پایین انجام میدهد. البته این روش برای برجها مناسب نیست.
کاربرد واترجت برای شستشوی انواع نمای ساختمان
واترجت صنعتی برای شستشوی انواع نمای ساختمان با توجه به مصالح و سطوح مختلف به کار میرود. انواع نمای ساختمانها را از نظر جنس مصالح میتوان به سطوح شیشهای، سنگی، بتنی، فلزی، آجری و سیمانی تقسیم کرد. برای شستشوی هر کدام از این سطوح توسط واترجت صنعتی، میزان و سرعت فشار آب، نوع مواد شوینده، مدت زمان شستشو و… باید مدنظر قرار گیرد. برای آگاهی بهتر از شستشوی انواع نمای ساختمان با واترجت صنعتی، این موارد در جدول زیر ارائه شده است.
جدول نحوه شستشوی انواع نما با واترجت صنعتی
ردیف | نوع نمای ساختمان | ویژگیها و کاربردهای شستشو با واترجت صنعتی |
۱ | سطوح بتنی | منفذهای سطح بتن امکان نفوذ مواد شوینده را فراهم میکند. برای شستشوی بتن، سطح سازه نباید مدت زیادی در معرض مواد شوینده قرار گیرد.۲. برای نماشویی سطوح بتنی، فشار واترجت از ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ بار قابل استفاده است.۳. کاهش خطر خوردگی بتن با واترجت و امکان نماشویی کامل ساختمان بتنی از مزایای آن است. |
۲ | سطوح فلزی | تاثیر مواد شوینده شیمیایی روی فلزات، جلای فلز را از بین میبرد، سطح آنها را دفرمه میکند و باعث کثیفی آنها میشود اما شستشوی نمای فلزی ساختمان با واترجت، آسیبی به سطح وارد نمیکند.۲. واترجت تا فشار ۲۵۰۰ بار برای نماشویی سطوح فلزی مناسب است زیرا واترجت فشار قوی و فوق فشار قوی بدون مواد ساینده، تاثیر مخرب روی فلز ندارد.۳. سند بلاست خشک یا مواد ساینده برای نماشویی ساختمان فلزی نباید استفاده شود. |
۳ | سطوح آجری و سیمانی | به دلیل استحکام کمتر آجر و سیمان نسبت به بتن، نباید از فشار بالای ۵۰۰ بار واترجت استفاده کرد.۲. شستشوی سطوح آجری و سیمانی با واترجت در مقایسه با مواد شوینده، تمیزی بیشتری ایجاد میکند.۳. فضای بین آجرها، فقط از طریق واترجت صنعتی کاملا تمیز میشود. |
۴ | سطوح سنگی | اگر نمای سنگ استحکام لازم نداشته باشد، امکان جدا شدن آن از دیوار وجود دارد. پس برای ایمنی از پیچ رولپلاک استفاده میشود.۲. فشار واترجت برای شستشوی نمای سنگی ساختمان، مانند فشار شستشوی نمای بتنی است.۳. فشار حداکثر ۵۰۰ بار آب سرد برای آلودگیهای غیر نفتی و روغنی مناسب است. |
۵ | سطوح شیشهای | واترجت با فشار پایین بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ بار، برای شستشوی نمای ساختمان شیشهای مناسب است.۲. با استفاده از واترجت برای شستشوی نمای شیشهای، درزهای بین شیشهها و قرنیزها کاملا تمیز میشوند. |
شستشوی نما با کارواش صنعتی با توجه به میزان و نوع آلایندگی
نماشویی با کارواش صنعتی در مناطق مختلف که آلودگی کمتر یا بیشتر و نوع آلایندگی متفاوت دارند، متمایز است:
۱. مناطق دارای آلودگی هوای کمتر و دارای گردوخاک: مواد شوینده نیاز ندارد و واترجت با فشار متوسط آب، کافی است.
۲. مناطق دارای ریزگرد: استفاده از واترجت با دبی بالاتر برای نظافت حجم بالای آلودگی نیاز است.
۳. مناطق دارای ریزگرد و سوخت فسیلی: اگر آلودگی سوخت فسیلی و ریزگردها توامان باشد، واترجت آب گرم لازم است.
۴. کلانشهرهای دارای آلودگی سوخت فسیلی شدید: استفاده از مواد شوینده یا واترجت فشار قوی لازم است. در این مناطق، نماشویی مستمر برای تمیزی سطوح نما لازم است اما اگر فاصله زمانی شستشوی نما زیاد باشد، واترجت فشار بالاتر، برای تسریع و تسهیل شستشو کاربرد دارد.
مراحل شستشوی نما با دستگاه واترجت صنعتی
شستشوی نمای ساختمان با واترجت صنعتی، مراحل مختلفی دارد. در ادامه، نماشویی با واترجت در ۸ مرحله ارائه شده است:
۱. سنجش شرایط محیط و فراهم کردن فرایند نظافت ساختمان قبل از آماده کردن دستگاه و حضور پرسنل نظافت
۲. بستن پنجرههای ساختمان یا اطلاعرسانی به ساکنان واحدها به دلیل پاشش آب با فشار به نمای ساختمان
۳. مسدود کردن مسیر پیادهرو در محل شستشوی نما و دور کردن افراد به دلیل سرازیر شدن آب از بالای ساختمان
۴. استفاده از دستگاه واترجت با تجهیزات مناسب برای شستشو، اتصال آن به پریز برق و منبع آب
۵. به کار بردن نازل ۴۵ تا ۶۰ درجه برای جلوگیری از آسیب به نمای شیشهای و پوشش سطوح وسیع
۶. استفاده از کمربند ایمنی و اعزام پرسنل نظافتی با طناب صنعتی یا بالابر یا دسته لانس واترجت به ارتفاعات ساختمان
۷. استفاده از برس مخصوص برای شستشوی عمیقتر مانند نمای ساختمان سنگی دارای بافت یا شیارهای زیاد
۸. تنظیم فشار مناسب واترجت متناسب با نوع نما و تجهیزات مورد شستشو
انواع واترجت مناسب برای شستشوی نما
واترجت صنعتی از نظر دمای آب به واترجت آب سرد و آب گرم، از نظر منبع تغذیه به واترجت الکتریکی، بنزینی و دیزلی و از نظر میزان فشار آب به نیمه فشار قوی، فشار قوی و فوق فشار قوی تقسیم میشود. هرکدام از انواع واترجت، متناسب با نوع نمای ساختمان کاربرد دارند. بنابراین کاربرد انواع واترجت برای شستشوی نما باید مدنظر قرار گیرند تا نماشویی با کارواش صنعتی، با کیفیت و بازدهی بالا صورت گیرد.
واترجت پرفشار و واترجت آب گرم برای نماشویی و جرمزدایی ساختمانهای دارای آلودگی سخت و چسبنده مناسب هستند و کیفیت شستشو را افزایش میدهند. برای شستشوی نمای ساختمانهایی که آلودگی کمتر و معمولی دارند، واترجت آب سرد و نیمه فشار قوی یا فشار قوی کفایت میکند. انواع واترجت صنعتی یا شوینده های پرفشار را متناسب با نیاز نمای ساختمان میتوان به موارد زیر تقسیم کرد:
- شستشوی نما با واترجت آب سرد
- شستشوی نما با واترجت آب گرم
- نماشویی با واترجت موتور الکتریکی
- نماشویی با واترجت موتور بنزینی
- نماشویی با واترجت ثابت مرکزی
در مجموع، نماشویی با واترجت صنعتی، علاوه بر افزایش بازدهی و بهبود کیفیت شستشو، از آسیبرسانی به سطح نمای ساختمان جلوگیری میکند و شستشوی نمای ساختمان بهویژه قسمتهای دور مانند ارتفاعات یا سطوح دشوار مانند تورفتگی و درزها را به سرعت و به آسانی میسر میسازد.
سوالات متداول
نماشویی ساختمان با واترجت، در دو حالت کاربرد بیشتری دارد. آن دو حالت کدامند؟
وقتی آلودگی سطوح نمای ساختمان، سخت و شدید باشد. وقتی سطوح، ناصاف و غیر صیقلی باشد.
چهار مورد از مزایای شستشوی نما با واترجت صنعتی را نام ببرید؟
قابلیت تنظیم فشار آب متناسب با نوع نما، آمادهسازی سطح نمای ساختمان برای رنگآمیزی، امکان استفاده از آب گرم برای بهبود کیفیت شستشو، شستشوی نما در کمترین زمان ممکن، استفاده آسان برای نماشویی با مساحت و ارتفاع زیاد
فشار واترجت برای انواع نمای ساختمان چقدر باید باشد؟
فشار واترجت برای نمای سطوح بتنی و سطوح سنگی از ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ بار، سطوح فلزی تا ۲۵۰۰ بار، سطوح آجری و سیمانی زیر ۵۰۰ بار و سطوح شیشهای ۱۰۰ تا ۳۰۰ بار مناسب است.